Broadcom krikt DSL op tot gigabit-snelheden

rj11-telefoonplugBroadcom heeft chips gepresenteerd die gebruik maken van de nieuwe G.Fast specificaties van standaardenorganisatie ITU.

Broadcom is niet de eerste leverancier van communicatiechips die de G.fast-standaard implementeert, maar wel een hele grote. Daarmee komt de beschikbaar van apparatuur voor in de centrale en aan de afnemerskant die een transportsnelheid van 1 Gbps over een normale koperen telefoonlijn mogelijk maakt, heel dicht bij.

Daarmee is overigens niet gezegd dat internetaanbieders deze snelheid ook direct kunnen aanbieden. De architectuur van de telefoonnetten moeten er wel geschikt voor zijn. Maar het is voor telecomaanbieders wel een voordelig alternatief voor het aanleggen van glasvezelbekabeling tot in de meterkast.

Broadcom claimt dat zijn BCM65200/900 chips volledig compatibel zijn met bestaande VDSL en ADSL-installaties. Swisscom is de eerste telecomaanbieder die de nieuwe chips van Broadcom gaat gebruiken.

BT kondigde vorige maand aan een veldproef te doen met G.fast-gebaseerde apparatuur. Huawei is in die proef de leverancier van de technologie. In deze proef bleken in praktijk downloadsnelheden van 800 Mbps mogelijk.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .