Snel internetten doe je met 255 Terabit per seconde

IT Generation cloudHet is wetenschappers gelukt om het tot nu toe grootste pakket ooit aan informatie door een glasvezel te sturen.

‘Vergeleken met een gewone glasvezelkabel is het alsof je van een éénbaansweg naar een zevenbaanssnelweg gaat’, vertelt onderzoeker Hugo de Waardt van de TU Eindhoven.

En dan niet steeds met één auto, maar met drie bovenop elkaar. Daarmee is ruim twintig keer zoveel informatie door het glas gestuurd als er door de glasvezels gaat waarmee nu tv wordt gekeken en geïnternet.

Het datapakket dat tijdens het experiment is verstuurd, was 255 Terabit per seconde, zo staat zondag in het tijdschrift Nature Photonics. Door een gewone glasvezel gaat 4 tot 8 terabit per seconde. De Eindovense technische universiteit werkte samen met de CREOL-universiteit in Florida.

De wetenschappers denken dat de komende jaren de honger naar data alleen maar groter wordt. Er moeten nieuwe technologieën komen, om al die informatie van de ene naar de andere plek te transporteren, aldus de TU Eindhoven.

Het duurt nog wel even voordat de supersnelle glasvezel de grond in kan, verwacht De Waardt, nog een jaar of vijf. De huidige glasvezels hebben één kern, de experimentele heeft er zeven. Maar die nieuwe vezel kan nog niet in grote lengtes worden gemaakt. Ook moeten er nog ontvangers ontwikkeld worden die alle informatie bij aankomst snel kunnen lezen.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .