Veel mensen lijken zich niet bewust van de risico’s. Een op de drie werknemers laat zijn apparaat zelfs wel eens onbeheerd achter.
Als mensen op een openbaar wifinetwerk zitten, kunnen anderen toegang tot de apparaten krijgen. Als kwaadwillenden zo wachtwoorden weten te achterhalen, kunnen ze inloggen op systemen van bedrijven.
Daar kan gevoelige informatie staan. Slechts een paar procent verandert wachtwoorden na het gebruik van een openbaar wifinetwerk.
Van de bijna 2.300 ondervraagden weet ongeveer de helft niet welke handelingen op internet allemaal riskant zijn voor de werkgever.
Slechts een enkeling noemt het gevaarlijk om informatie op te slaan in de cloud, bij diensten als Dropbox en WeTransfer. Maar zulke diensten zijn “in potentie risicovol”, aldus de onderzoekers.
Privécomputers
Wat betreft privécomputers is de meest gebruikte beschermingsvorm het installeren van anti-virussoftware. 68 procent van de bijna 1.200 ondervraagde burgers heeft dit gedaan, vergeleken met 51 procent in 2013.
11 procent geeft aan geen enkele maatregelen te treffen tegen misbruik van hun computer.
Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen thuis hun vaste computers en laptops beter beveiligen dan hun tablets en smartphones.
Sociale media
Verder blijken mensen erg voorzichtig op sociale media als Facebook en Twitter en zijn ze goed op de hoogte van beschikbare privacyinstellingen.
82 procent van burgers weet dat zij die instellingen kunnen aanpassen, al lag dat percentage in 2013 en 2012 iets hoger op 83 procent.
Wie iets plaatst op sociale media, let bovendien goed op de impact daarvan. Zo kondigt vrijwel niemand op internet aan op reis te gaan.